• Kunstwerken tijdens de Amsterdam Light Walk

Kunstwerken tijdens de Amsterdam Light Walk

Momenteel zijn de kunstwerken van 2017 nog niet bekend. Bekijk hieronder de kunstwerken van 2016! 

 1. 15.000 and more- Studio KlusAmsterdam Light Festival 2016 - 15000 and more - Studio klus - Copyright Janus van den Eijnden (2)
  Wist je dat Amsterdam meer fietsen dan inwoners heeft? Ieder jaar worden er ongeveer 15.000 fietsen uit de grachten van Amsterdam gehaald. Dit staat bekend als ‘fietsen vissen’. Iets wat alleen in Nederland, en in het bijzonder in Amsterdam, kan gebeuren. Tegelijkertijd zegt dit verschijnsel veel over de aangrijpende aspecten van deze stad: haar geschiedenis, urban lifestyle en relatie tot het milieu.
  Foto: Janus van den Eijnden
 2. Amsterdam Light Festival 2016 - WISP - Pitaya - Copyright Janus van den Eijnden (22)WISP- Pitaya
  Energie transporteert op allerlei verschillende manieren. Alle levende wezens stralen energie uit. Wals als je opeens energie zou kunnen zien die wordt veroorzaakt door onzichtbare krachten in de natuur? Deze doorgaans onzichtbare flux van synergie wordt nu voor ons zichtbaar gemaakt en getekend in een sliertje (wisp in het Engels). Een sliertje dat bestaat uit dunne licht- bundels die rond een rij bomen aan een gracht dansen.
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. The Lace- Choi+ Shine ArchitectsAmsterdam Light Festival 2016 - The Lace - Choi & Shine Architects - Copyright Janus van den Eijnden (7)
  ‘The Lace’ symboliseert de dicht verweven stad; de verwevenheid van verschillende mensen, de stedelijke structuren en de symbiose van historisch Amsterdam met het multiculturele Amsterdam van vandaag. Jin Choi, oorspronkelijk uit Korea, heeft hier aspecten van haar eigen cultuur, en in het bijzonder van Hanbok (de traditionele Koreaanse naai- en vouwpapier- kunst) in verwerkt. Daarbij toont ze de grote waarde van culturele kruisbestuiving.
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. Flower Strip- Aether & HemeraAmsterdam Light Festival 2016 - Flower Strip - Aether & Hemera - Copyright Janus van den Eijnden (45)
  Elk voorjaar ziet men het Nederlandse landschap veranderen in een kunstwerk van Moeder Natuur. Felgekleurde bloemen zorgen voor een vrolijke ‘touch’ aan de natuur. Hoe creëer je dit voorjaars feest in de winter? In plaats van echte planten ontwerp je bloemen die licht geven. Wat je ziet is een strook bloemen die drijven op een Amsterdamse gracht!
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. Bridge of the Rainbow- Gilbert MoityAmsterdam Light Festival 2016 - Bridge of the Rainbow - Gilbert Moity - Copyright Janus van den Eijnden (17)
  Omdat een regenboog ongrijpbaar is, zal niemand ooit de voet vinden en evenmin de pot met goud die daar zou staan. Kunstenaar en lichtontwerper Gilbert Moity plant een regenboog ferm midden in een Amsterdams stadsgezicht, in dit geval tastbaar en contrasterend met de donkere nacht. Met ‘Bridge of the Rainbow’ creëert hij een verbinding tussen twee oevers en de illusie van een poort. Het kunstwerk symboliseert daarmee de openheid en de verscheidenheid die typisch zijn voor Amsterdam.
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. Souvenir- Erik Kessels
  In deze installatie wordt de zoektocht naar de betekenis van een souvenir zoals wij die kennen laten zien. We schaffen souvenirs aan met de hoop dat ze ons terug zullen brengen naar een bijzonder moment. De installatie bestaat uit een klein rijdend museumpje met herinneringsobjecten van de tien werelderfgoederen. De Amsterdams grachtengordel is daar één van.
 1. A Window in Time- Motion PaintingsA Window inTime - Motion Paintings1
  Motion Paintings, een Nederlands collectief, maakt installaties die voor raadselachtige visuele ervaringen zorgen. Voor ‘A Window in Time’  zijn ze gaan zoeken naar historische beelden van de stad.  Deze installatie gebruikt ledlichtspots op een unieke manier. Met speciaal voor dit kunstwerk ontwikkelde software komen foto’s uit de oude doos tot leven!
 1. Welcome to my home(town)- Ligting Design AcademWelcome to my home (town) - LDA1y
  Dit kunstwerk lijkt in eerste instantie een huis met perspectief in drie dimensies, maar wanneer je het vanuit een andere invalshoek bekijkt blijkt het kunstwerk tweedimensionaal. Het kunstwerk bestaat eigenlijk uit een tweedimensionaal vlak van verlichte vlakke lijnen.
 1. Bunch of Tulips- Peter KorosBunch of Tulips - Peter Koros1
  Wie aan Nederland denkt, denkt al snel aan de Hollandse tulpen. De opblaasbare installatie weet prachtig aan dit stereotype symbool en de achterliggende geschiedenis te refereren. Kunstenaar Peter Koros had als doel een bos Nederlandse tulpen op grote schaal na te maken, om de opgeblaasde tulpengekte als het ware letterlijk te nemen.
 1. Lightwaves- Benthem Crouwel Architects & Jólan van der WielLIGHTWAVES - Benthem Crouwel1 Nederland
  Enkele malen per zomer komen zeevonken in grote getalen bij elkaar. Zeevonken zijn bioluminescente organismen die samen een mooie gloed aan de Nederlandse kustlijn geven. Lightwaves ofwel lichtgolven, is een interactieve installatie die het bioluminescente gedrag van deze 36 water colors dieren nabootst. In dit specifieke geval is de wind en niet het water de activerende factor. Het kunstwerk fonkelt en schittert wanneer het waait.
 1. Eye_Beacon- UNStudio
  Dit paviljoen ligt aan de westelijke kant van de Blauwbrug, richting Amstel. Het thema ‘Biomimicry’ was een van de inspiratiebronnen voor het ontwerp van dit paviljoen. Het is geïnspireerd op de wereld in de diepe zee, waar organismen in de duisternis van hun omgeving zelf licht creëren en uitstralen. Dit staat bekend als bioluminescentie; een mechanisme om soortgenoten maar ook prooien aan te trekken en met andere wezens te communiceren.
 1. Nexus- Viktor Vicsek
  Amsterdam is van oudsher een handelsstad, waarin allerlei netwerken onmisbaar zijn. Tolerant en open-minded zijn komt de handel ten goede. Het is dan ook geen toeval dat Amsterdam is uitgegroeid tot de meest interculturele stad ter wereld. ‘Nexus’ staat voor verbinding. Het verband dat geleidelijk tussen bestaande en nieuwe bewoners ontstaat. Het idee voor het kunstwerk vindt dan ook deels zijn oorsprong in de eigen ervaring van de kunstenaar als vreemdeling in Amsterdam.
 1. Rhizome House- DP Architects SingaporeAmsterdam Light Festival 2016 - Rhizome House - DP Architects - Copyright Janus van den Eijnden (22)
  In de botanie is een rhizome (Engels voor wortelstok) een ondergrondse wortel die zich gewoonlijk in kleine scheuten vertakt en vanuit die knopen opnieuw vertakt. De rhizome heeft ook de eigenschap nieuwe worteltakken naar boven te laten groeien, waardoor een bovengrondse structuur ontstaat. Rhizome House is een levensgrote representatie van dit wortelsysteem. Het interdisciplinaire kunstwerk moedigt ons aan om in de val te lopen die door krioelende wortels gevormd lijkt te worden. Durf jij naar binnen te gaan?
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. Mens-Human- Edson Bruno Filho
  Edson Bruno Filho verbeeldt hier met ons bloedvatenstelsel de wortels van een boom. Water is wat ons drijft; de kleine eend dobbert lekker in de buik van dit figuur. Filho is een kunstenaar die graag dingen maakt met zijn handen, hij moet het materiaal voelen. Zijn werken ontstaan tijdens het associatieve maakproces en geven een kleurrijke inkijk in zijn gedachtenwereld. Hierdoor ontstaan zeer persoonlijke en intrigerende beelden.
 1. Mini- Biomimicry
  Na uitleg van het thema kregen de scholieren de opdracht met een open vizier en een ‘blanco canvas’ met het thema aan de slag te gaan. ‘Denk als de natuur’ was mede de opdracht. Daarnaast geven zij als jonge wetenschappers hun visie op innovaties en duurzaamheid en hoe de natuur mensen daar bij kan helpen. Dat maakt van deze leerlingen allemaal kleine kunstenaars. Bekijk de uitkomst van Mini-Biomimicry!
 1. Flowering Phatasm- Clay Dorse Odom/ Studiom
  Dit project richt zich op de vraag hoe licht, vorm en kleur zich aanpassen aan externe factoren. Het idee die mens en natuur als elkaars verlengde delen. Ofwel: hoe voelen we de natuur, reageren we erop en verbinden we er ons mee (en de natuur met ons)?Voor je zie je een onbekend object. Is het een bloem? Een vleesetende plant? Een beest?Eigenlijk heeft het object geen enkele betrekking op iets specifieks: het is een smeltkroes van verschillende eigenschappen die we in talloze organismen waarnemen. Vandaar de naam ‘Phantasm’. Het object brengt vragen naar voren die zich richten op de verbonden- heid van de natuur en hoe zij als geheel reageert op menselijke acties. Maar vergeet niet: ook wij zijn deel van het systeem!
 1. Green House- Victor Engbersgreenhouse - viktor engbers
  Ooit glas gezien dat van binnenuit verlicht wordt? Volgens Victor Engbers is dit het perfecte raadsel: alle natuurwetten lijken het namelijk tegen te spreken. Er kan geen glas bestaan dat natuurlijk licht produceert of uitstraalt. Echter, na onderzoek kwam Engbers tot de ontdekking dat er een materiaal bestaat dat in de buurt komt van zijn idee. Sterker nog: het bestaat al meer dan 2000 jaar! Het heet vaselineglas, of uraniumglas, en het brandt in uv-licht.
 1. From Twente with love- Twentse Ambassade
  De objecten die wij in de openbare ruimte van de stad plaatsen moeten steeds dienstbaarder zijn, en als ze een geautomatiseerde taak hebben, moeten ze onze regels gehoorzamen. Toch krijgen gebouwen en voorwerpen steeds meer slimheid, je kunt zeggen dat onze uitvindingen en creaties ook een eigen ‘gedrag’ krijgen en daarmee misschien ook wel ‘persoonlijkheid’. Dat maakt wandelen in de stad in de toekomst een stuk onvoorspelbaarder. De makers van dit project willen laten zien hoe bepaalde groepen zich gedragen als er iets gebeurt. En dan niet via de ‘bekende’ robotica, maar het gaat om hoe robots bewegen en interactief met mensen omgaan. Een robot opvoeden is lastig, want je moet hem zo programmeren dat hij menselijk gedrag herkent en daar naar handelt. Volgens Evers is het dan ook de vraag niet meer óf het sociaal wenselijk is dat robots ons terzijde staan, maar hoe we algemene wetmatigheden van menselijk gedrag kunnen vorm- geven in een werkbare interactie tussen mens en robot.
 1. SONAR Light Pulse- Paul Cremers
  ‘SONAR Light Pulse’ simuleert de technologie van onderzeeërs om voorwerpen in de omgeving te identificeren en maakt in plaats van geluidsgolven gebruik van een lichtgolf om een bepaald gebied te verkennen. Zijn er hier roofdieren? Vijanden? Wie o wie is daar?Hoe werkt ‘SONAR Light Pulse’? Wil je weten of er iemand aan de andere kant van de tunnel staat? Roep! En stuur daarmee een lichtgolf door de tunnel, een helder licht schiet door de totale lengte van de ondergrondse passage.
 1. Rotifers- Nicole Anona Banowetz
  Het is alsof je een scene van ‘Alice in Wonderland’ binnenloopt, waarbij vergrote raderdieren licht geven. De installatie, gemaakt door Nicole Anona Banowetz, nodigt de bezoeker uit om met de verspreide opblaasbare wezens te gaan spelen. Als je goed kijkt, storten de mens- grote raderdiertjes op een gegeven moment in. Wanneer dit gebeurt, worden andere raderdiertjes wakker en beginnen ze te bewegen en knip- peren met hun lichten. Het is een cyclus van leven, waarbij dieren die doodgaan hun DNA achterlaten voor de volgende generaties.
 1. What’s he building in there- Laurent de WolfWhat's he building in there - Laurent de Wolf
  Deze mysterieuze installatie – overdag een schijnbaar homogene massa – komt ’s avonds tot leven en blijkt een appartementencomplex. Daar speelt zich een surrealistische, sinistere scène af. Het silhouet van een persoon beweegt achter een raam. Wat is hier gaande? Wat is hij aan het doen? What’s he building in there? We vragen het ons af, net als Tom Waits (Amerikaanse zanger, componist, schrijver en acteur).What’s he building in there? With that hook light On the stairs. What’s he building In there…
  And he’s hiding something from the rest of us He’s all to himself, I think I know why…
  – Tom Waits
 1. Under influence- Iemke van Dijk
  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp het eerste gezicht zien we drijvende reflecterende elementen, maar wanneer ze op een gegeven moment gaan bewegen mogen we ons verwonderen over het gedrag. Zo kunnen we ons afvragen of de manier waarop deze ‘beestjes’ bewegen willekeurig is of dat ze aan een samenhangende systematiek onderhevig is.
 1. Greenpics- BIBIGreen Pigs - Fabrice Cagireau
  “Pigs might fly”, zegt een Engelstalige uitdrukking. Het impliceert dat iets waarschijnlijk nooit zal gebeu- ren. Kunstenaar BIBI nam deze gedachte wel erg letterlijk én figuur- lijk. Is wat we zien een verlichte boom, of is het een kerstboom?Nee! Het is een boom gemaakt van 28 fluorescerende groene varkens, die bij wijze van spreken aan het vliegen zijn!
 1. Enthalpy- John Bell
  Wist je dat warmbloedige dieren, zoals de mens, maar een beperkt spectrum van licht kunnen zien? Infrarood, dat de warmte van dieren kan weergeven, zit hier niet bij, en wel omdat ze zichzelf zouden verblinden met hun eigen lichaamswarmte wanneer ze dit wel zouden kunnen zien.Als bezoeker krijg je op een donkere plek een bijzondere confrontatie met jezelf. Je ziet een figuur, waaruit blijkt dat je dat zelf bent. Interessant omdat je in de positie van een koudbloedig dier wordt gezet. Je ervaart de wereld zoals alle andere warmbloedige dieren.
 1. Hourglass- WilhelmusvlugHourglass - Wilhelmus Vlug
  Hourglass laat alle vier de seizoenen zien en speelt dat versneld af in 1 minuut. Het speelt zich voor je ogen af met de regelmaat van een zandloper. Je ervaart de tijd gecondenseerd en gaat je dan misschien afvragen hoe wat je ziet in een groter geheel past.
 1. You lookin’ at me?- Tropisme Art & Science Collective
  In het park begroeten enkele koepels je. Ze lijken op gigantische oogballen met kleurrijke irissen die willekeurig in het rond staren en reageren zodra je hun ‘territorium’ betreedt. De ogen beginnen te bewegen en proberen jou, de indringer, indringend aan te kijken en te volgen, te intimideren door te knipperen en te rollen. Als dat je nog niet afschrikt, worden de ogen bozer en plotseling klinkt er een sinister geluid.
 1. Nest- Nest Vikas Patil & Santosh GujarAmsterdam Light Festival 2016 - Nest - Vikas Patil & Santosh Gujar - Copyright Janus van den Eijnden (26)
  De werkwijze van de prieelvogel is zeer milieuvriendelijk, de mens kan daar nog wat van leren! De mannetjes maken alleen gebruik van gerecycled materiaal. Gelukkig gebruiken ze zelfs ons plastic afval; de prieelvogel gaat prat op blauw.De mensheid is eigenlijk al bezig met het bouwen met behulp van de bouwmethoden van vogels en andere diersoorten ter inspiratie. Dit heet organische architectuur. Hopelijk zal dit een algemeen bekende aanpak worden voor de manier waarop we naar duurzaamheid van gebouwen kijken.
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. Human Beeing- The Constutute Human Beeing - Christian Zollner, Sebastian Piatza9
  Bijen zijn onwijs sterk: ze kunnen maar liefst 300 keer hun eigen gewicht tillen! Daarnaast kunnen deze kleine dieren opmerkelijk goed samenwerken en zich aanpassen aan vrijwel elke nieuwe leefomgeving waar ze zich in begeven. Op talloze plekken bouwen ze hun honingraten van was, die later samengestelde bijenkorven vormen. Dit kunstwerk bevat veel beeldmateriaal waarin we de bijen te werk zien gaan en door het te combineren met de stedelijke achtergrond van de Amsterdamse façade, verbindt dit kunstwerk ons met de natuur en met de stad waarin we wonen.”
 1. Living Pods- Anouk Wipprecht
  Anouk Wipprecht gebruikt de lotusbloem, in de warmere seizoenen prominent aanwezig in de Hortus, als inspiratie voor het ontwerp van de kleding en de Living Pods. De zuiverwitte lotusbloem staat voor zuiverheid, puurheid, innerlijke groei en verbinding met het universum. De bladeren en bloem zijn waterafstotend door het uit minuscule bolletjes opgebouwde bladoppervlak. Deze techniek is inmiddels ook toegepast in de ruimtevaart, luchtvaart en in de duikwereld.
 1. Dancing with Trees- Reanna Niceforo & Phil Sutherland
  Deze interactieve installatie laat mens en natuur samen geïmproviseerd bewegen. De kunstenaars planten een grote boom in Hortus Botanicus door die te projecteren op de wand van een gebouw. Ergens nabij is een speciale plek waar bezoekers de boom ten dans kunnen vragen!Van afstand lijkt deze geprojecteerde boom in de wind te swingen… Eenmaal dichterbij blijkt de boom de bewegingen van een mens te na te doen! Een heuse dance battle tussen boom en mens kan beginnen.
 1. Tree Hugger- Daan van Hasselt & Asia JackowskaAmsterdam Light Festival 2016 - Tree Hugger - Daan van Hasselt & Asia Jackowska - Copyright Janus van den Eijnden (10)
  ‘Tree Hugger’ nodigt je uit om een boom aan het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam te knuffelen. De bomen stralen pulserend licht uit en nodigen je uit om dichterbij te komen. Zodra je er een omarmt, zal de boom nog meer licht geven. Omdat alle bomen aaneengesloten zijn, zullen jouw knuffel en energie zorgen dat naburige bomen ook gloeien!
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. Trancelucent- HvA & Breitner Academy studenten
  Als mens zijn wij enorm afhankelijk van de zon. Zou het niet fijn zijn zelf een knop te hebben om haar aan of uit te zetten als we haar een keer een uurtje eerder of langer nodig hebbenHelaas zijn we nog niet zover; als tijdelijke oplossing heeft de mens een netwerk van gehoorzame lantaarnpalen gebouwd. Een zee van kunstmatige zonnen die werkzaam zijn in de uren dat de zon dat niet is.‘Translucent’ is onderdeel van dit netwerk. Het wordt niet aan- of uitgezet met een schakelaar, maar bewoond door een lichtbron. Deze lichtbron klimt elke avond binnen de lantaarnpaal omhoog om voorbijgangers van licht te voorzien. Op deze manier willen de makers de suggestie van leven wekken in een object dat voorheen als levenloos werd ervaren. Met een knipoog naar de tijd waarin er elke avond een man de lantaarnpalen inklom om ze aan te steken.
 1. Wolfert’s dog- Tatiana Titova
  Amsterdam is gesticht op de exacte plaats waar de hond van een Friese visser, Wolfert geheten, ooit ging liggen. Inderdaad, je leest het goed: een hond. De legende uit de achtste eeuw vertelt over een Noorse prins die schipbreuk leed en door Wolfert werd gered. Samen op de boot van Wolfert werden ze nogmaals door een verwoestende storm overvallen. De prins beloofde een stad te bouwen, zodra ze de storm zouden overleven. Uitgeput door de stormvloed vielen de mannen in slaap om wakker te worden aan de oever van de Amstel, met de hond vredig slapend onder een boom naast ze. De rest is geschiedenis.
 1. Ana Morphè- Isabel Nielenana_morphe-isabel-nielen1
  ‘Ana Morphè’ is een ode aan water, op het water; een van de fundamenten van ons bestaan. Terwijl we door de grachten varen kijkt iedereen naar boven en niemand staat stil bij het feit hoe bijzonder water is. Als inspiratiebron voor de beelden heeft Nielen geput uit de faseveranderingen van het element water en de waterkringloop.
 1. Arco- Teresa MarAmsterdam Light Festival 2016 - ARCO - Teresa Mar - Copyright Janus van den Eijnden (64)
  Van veraf is ARCO een enorme koepel van water en licht; glinsterende kleurrijke kristallen lijken uit 20 water colors 21 het water omhoog te komen. Zodra we dichterbij zijn, gaan de bogen open en geven ze ruimte aan een sluier waarop een hele reeks visuals verschijnt.De enorme reflecties op open water versterken de overweldigende en meeslepende ervaring van deze kathedraal van water in het Oosterdok.
  Foto: Janus van den Eijnden
 1. Blueprint- Reier PosAmsterdam Light Festival 2016 - Blueprint - Reier Pos - Copyright Janus van den Eijnden (33)
  Als je recht voor ‘Blueprint’ staat lijkt het alsof een reusachtige kunstenaar het gebouw opnieuw aan het ontwerpen is – een herinnering aan hoe het ooit geschetst is. We zien opeens het skelet van de gevel, dat geschilderd wordt met laserstralen. Het proces duurt ongeveer tien minuten, en nadat het beeld voltooid is, verdwijnen de laserstralen geleidelijk en lijkt het alsof het gebouw weer beetje bij beetje verdwijnt in de duisternis.
  Foto: Janus van den Eijnden