• Meer info
 • Kunstwerken Amsterdam Light Festival

Kunstwerken Amsterdam Light Festival

Tijdens de Amsterdam Light Walk kun je genieten van de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. 

Van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019 vindt de 7e editie van Amsterdam Light Festival plaats. Tijdens dit winterse lichtkunstfestival verlichten ruim 30 kunstwerken en installaties van (internationale) kunstenaars, ontwerpers en architecten de binnenstad van Amsterdam.

Jaarlijks werpt het festival een nieuw licht op de stad. Dit jaar hebben de kunstenaars zich laten inspireren door het thema ‘The Medium is the Message’. Het idee achter deze beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan was simpel: niet alleen de boodschap zélf is belangrijk, ook de manier waarop we die sturen. Licht speelt daar op verschillende manieren een belangrijke rol als boodschapper in.

Bekijk hier het document met alle kunstwerken die jij op de route tegenkomt. 

Maak kennis met de kunstwerken

 • A.N.N.

In de hangende installatie A.N.N. laten Péter Koros en Réka Magyar (Koros Design) met licht een proces zien dat we dagelijks gebruiken zonder het door te hebben. A.N.N. staat voor ‘artificial neural network’; dit is software die systemen in onze hersenen nabootst. Het ontvangt signalen, interpreteert deze op basis van eerder vergaarde kennis om ze daarna te verwerken en verzenden. SIRI is een voorbeeld van een A.N.N. Lees hier meer over dit kunstwerk.

 • O.T. 976

De Duitse kunstenaar Stefan Reiss slaagt er als geen ander in om gecompliceerde wetenschappelijke theorieën op een speelse en creatieve manier te verbeelden. Voor Amsterdam Light Festival visualiseert hij het abstracte idee van de snaartheorie in zijn installatie O.T. 976. Deze theorie gaat ervan uit dat alles in het universum, van de mensen op aarde tot de meest verre sterren, verbonden is door kleine trillende “snaren”, zo klein dat je ze niet kunt zien. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • ARCHEStextures: PORTAM CIVITATIS

Voor Editie #7 maakt Peter een spookachtig, blauwpaars verlicht paviljoen dat in het water van de Herengracht het restant lijkt van een verloren, verdronken kathedraal. Het werk, PORTAM CIVITATIS, is herkenbaar door het gebruikte materiaal, touw, de weeftechniek en de steeds terugkerende gotische architecturale elementen. Het lijkt een 3D-blueprint. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • CODE

Het kunstwerk dat Frederike voor Amsterdam Light Festival maakt, bestaat uit een crypto-wallet-code van licht. Cryptocurrencies zijn digitale munten die de basis vormen van een nieuw gedecentraliseerd financieel systeem. Dit nieuwe financiële systeem staat op gespannen voet met het huidige gangbare monetaire systeem. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Night Vision

De Britse art directors Tom Biddulph en Barbara Ryan hebben de laatste drie edities van Amsterdam Light Festival als bezoeker meegemaakt en ze genieten altijd extra van het gelukkige toeval dat kunstwerken in het water weerspiegelen. Op basis van die ervaringen hebben ze besloten om de reflectie een integraal onderdeel van het kunstwerk Night Vision te maken. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Desire

Je lippen zijn nog gevoeliger dan je vingertoppen. Ze bevatten wel 10.000 zenuwuiteinden die bij prikkels een seintje geven aan je hersenen. Lippen zijn vaak verheven tot de status van een kunstwerk. Net als door de Taiwanese kunstenaars van UxU Studio voor aanstaande festivaleditie. Lees hier meer over dit kunstwerk. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Transmission

Serge Schoemaker is een bekende van Amsterdam Light Festival. In 2014-2015 deed hij mee met het werk ‘Alley of Light’, dat sindsdien de hele wereld over gereisd is. Dit jaar verbeeldt hij hoe onze berichten door de ether bewegen in zijn kunstwerk ‘Transmission’. Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Absorbed by Light

Drie voorovergebogen figuren zitten naast elkaar op een bankje, verlicht door de schermen waar ze naar kijken. Het is een bekend beeld, deze typerende houding van smartphonegebruikers. Weggedoken in een virtuele wereld, afgesloten van anderen; Absorbed by Light, zoals Lucas het werk toepasselijk noemde. Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Picto Sender Machine

Met ‘Picto Sender Machine’ nodigt Felipe Prado je uit om te communiceren op de meest eenvoudige manier, want alleen je silhouet is zichtbaar in de 434 uitvergrote pixels. De resolutie van de beelden is niet alleen lager dan we gewend zijn, maar zelfs nog lager dan de eerste digitale foto uit 1957! Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Parabolic Lightcloud

Duizend lichtjes en een net van gerecyclede plastic flessen. Daar is ‘Parabolic Lightcloud’ van het Australische duo amigo & amigo van gemaakt. Het resultaat liegt er niet om! Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Action>Reaction 2.0

De psychologie achter de knop, fysiek of digitaal, is simpel. We zijn gewend dat het indrukken van een knop (van afstandsbediening tot deurbel) ons gelijk een beloning oplevert: de televisie gaat aan, letters verschijnen op het computerscherm of je vriendin doet de deur open. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Aftereal

Als kind is het een leuk spelletje tijdens de jaarwisseling: tekenen of schrijven in de lucht met een sterretje in je hand. Die tekening in de lucht ontstaat door iets dat lichtnawerking heet, in het Engels mooi omschreven als sparkler’s trail effect. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • All the Light You See

Licht doet er altijd even over om van het ene punt naar het andere te reizen – om precies te zijn, één seconde per 300.000 kilometer – en dus om onze ogen te bereiken. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Antenna Sud

Voor de Italiaanse lichtontwerper Michela Bonzi, die zich bezighoudt met licht in een stedelijk context, hebben antennes niets nostalgisch – ze vormen een doodgewoon onderdeel van haar dagelijkse omgeving. Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Continuum

‘Continuum’ is een geheimzinnig, verlicht blok, met gekleurde, half doorzichtige vlakken. Daarmee is iets bijzonders aan de hand: soms zijn ze roze, soms blauw, soms groen of nog een andere kleur – dat hangt af van jouw positie. Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Craftscape

Tsukimi (月見) of ‘maankijken’ is zo belangrijk in Japan dat er elk jaar feestjes aan worden gewijd, voornamelijk op septemberdagen wanneer de mooiste volle maan van het jaar verschijnt. Ook in de Japanse (tuin)architectuur is behalve zonlicht ook maanlicht een bepalende factor. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Light a Wish

We hebben allemaal wel eens de pluisjes van een paardenbloem weggeblazen. Als kind was je verheugd als het lukte om ze allemaal in één keer de lucht in te zien zweven, want dat betekende dat je een wens mocht doen. OGE Group, bestaande uit Gaston Zahr en Merav Eitan, verbeelden het moment dat de pluisjes je wens de wereld mee in nemen. Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Midnight Summer Dream

Wie had kunnen bedenken dat afgedankte wasmachines een tweede leven kunnen krijgen als onderdeel van een lichtkunstwerk? Het Portugese kunstenaarscollectief Teatro Metaphora wel: voor hun hangende installatie ‘Midnight Summer Dream’ hergebruikten ze tientallen wasmachinetrommels, verlicht in 5 verschillende kleuren. Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Mr. J.J. van der Veldebrug

‘Het principe is eenvoudig, de uitkomst complex’. Zo omschrijft Peter Vink zijn installatie die hij vernoemde naar de locatie waar die zich bevindt: de Mr. J.J. van der Veldebrug. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Natuurlijk licht

Het is bijna ongelooflijk om te bedenken dat het in Amsterdam ’s nachts op straat tot ver in de 17e eeuw, toen de eerste straatlantaarns in de binnenstad verschenen, bijna helemaal donker was. Want waar we ons nu ook bevinden, er is altijd wel een lamp in de buurt. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Neighbours

Schilderen met licht – dat klinkt magisch maar onmogelijk. Toch wordt het al heel lang gedaan, voor het eerst zelfs al in 1889! Het is niet moeilijk: je beweegt in het donker een lamp door de lucht, en legt deze bewegingen vast in een foto met een gevoelige camera met een lange sluitertijd. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Ode aan de Mol

“Deze plek is een boodschap…en onderdeel van een systeem van boodschappen…besteed er aandacht aan! Het versturen van deze boodschap was belangrijk voor ons. We beschouwden onszelf als een belangrijke beschaving.” Zou jij begrijpen waar je bent beland als je een tekst leest die zo begint? Waarschijnlijk niet, en dat is ook niet gek. Lees hier meer over het kunstwerk.

 • Shadow Scapes

We vinden schoonheid niet in de dingen zelf, maar in de schaduwpatronen, in het licht en het donker, dat het ene ding bij het andere veroorzaakt. Ware het niet voor de schaduwen, dan zou er geen schoonheid zijn”, schreef de Japanse auteur Jun’ichirō Tanizaki in 1933 in zijn beroemde essay ‘Lof der Schaduw’. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • SPIDER on the Bridge

Wie arachnofobie heeft, kan deze brug maar beter vermijden – de grootste spin die je ooit zal zien staat er namelijk bovenop. ‘SPIDER on the Bridge’ van Groupe LAPS bestaat zelf ook nog eens uit maar liefst tachtig spinnen van elk twee meter breed, gemaakt van buisjes met led-licht. Dat licht is zo geprogrammeerd dat het soms lijkt alsof de beestjes daadwerkelijk rondkruipen. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Starry Night

“De aanblik van de sterren zet me altijd aan het dromen”, schreef schilder Vincent van Gogh (1853-1890) in één van de vele brieven naar zijn broer Theo. Ook toen hij werd opgenomen in Zuid Frankrijk tekende en schilderde hij graag de sterrenhemel die hij daar zag. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Two Lamps

Het is een wonderlijk gezicht, de twee gigantische lampen die opdoemen tussen de lantaarns in de Gouden Bocht. Jeroen Henneman maakte zijn ‘Two Lamps’ speciaal voor dit mooie stuk van de gracht, waar vroeger de rijkste Amsterdammers woonden en nu vooral advocaten, bankiers en verzekeraars werken. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Virtual Fairground

Met de toenemende drukte en het groeiende toerisme lijkt de binnenstad van Amsterdam soms wel een pretpark. Reden tot ergernis bij de Amsterdammers, die de gemeente via actiegroepen tot (meer) maatregelen probeert aan te zetten. Lees hier meer over het kunstwerk. 

 • Waiting…

We kijken er tot vervelens toe naar op ons computer- of telefoonscherm. Het draaiende wieltje dat ons laat weten dat we even moeten wachten terwijl we downloaden, bufferen, updaten of opnieuw opstarten. Lees hier meer over het kunstwerk.